Pırlanta Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler KESİM

Son güncelleme: 2020-01-23 13:04:54

Alyanstan sonra gelen en önemli gelin aksesuarı pırlanta! Hem modeli, hem kalitesi hem de fiyatıyla sizi en çok tatmin edecek pırlantayı bulmak biraz zaman alabilir. Bu yüzden pırlanta seçerken dikkat edilmesi gereken 5 önemli kriteri sıraladık!

Pırlanta Nedir?

Pırlanta, doğal elmas madeninin kesilerek özel şekil verilmiş halidir. Taşa, kesimi ve şekline göre elmas ya da pırlanta adı verilir. Doğal elmas madeni, kesim yüzeyi daha fazla ve alt kısmı kubbe gibi olan özel bir formda kesildiğinde daha ışıltılı olan "pırlanta"ya dönüşür. Elmas ile pırlanta arasındaki fark elmasın kesim yüzeyinin daha az ve alt kısmının düz olmasıdır.

"Pırlanta ne demek" sorusunu yanıtladıktan sonra şimdi de pırlanta kalitesi nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt arayalım: Pırlanta özellikleri bakımından birçok farklı seçeneğe sahiptir. Bu nedenle pırlanta yüzük alırken dikkat edilmesi gerekenler “4C” şeklinde adlandırılır: Kesim (cut), renk (colour), karat ağırlığı (carat weight), berraklık (clarity). Bu 4 özelliğe ek olarak, taş şekillerine de değineceğiz. Şimdi bu özelliklere yakından bakalım:

1-Pırlanta Kesimleri

Kesim, elmas üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Pırlantanın göz kamaştırıcı ışıltısı, kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Kesimin hassasiyeti ve inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Kesim ne denli iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli artar.

Doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılır. Kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın "külah" olarak adlandırılan alt kısmından kaçar. Kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olur. İyi kesilmiş, en kaliteli pırlanta, parlaklığını en iyi yansıtan doğru açılardaki yüzeylerden (faset) oluşur.

Pirlanta Secerken