Altının kullanım alanları

Son güncelleme: 2020-01-23 12:40:49

Kuyumculuk Sektörü: Altın, mücevher takı kullanımında vazgeçilmez bir madendir. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde birçok ülkede de giyilebilir süs eşyası olarak kullanım alanına sahiptir. Düğünlerde evlenecek çiftlere, sünnet çocuklarına ve yeni doğan bebeklere altın takı ve ziynet hediye edilmektedir.

Kıymetli madenler sınıfında yer alan altın sadece yatırım amaçlı veya hediyelik kullanımı dışında endüstriyel alanda da bir çok kullanım alanına sahiptir.
Günümüzde yeryüzüne çıkarılan altının yarısından fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Sebebiyse ülkelerin kağıt para emisyonunun güvencesidir.

  1. Elektrik ve Elektronik Sanayi: Altın elektrik iletkenliği gümüş ve bakır madenlerinden sonra en yüksek olan elementtir. dayanıklılığı ve diğer elementlerle kolay kolay tepkimeye girmeyen yapısı nedeniyle elektrik ve elektronik sanayide terminallerin, transistörlerin ve diğer yarı iletken sistemlerin kaplamasında kullanılmaktadır. Kulanım süresini artırmak için CD’lerin yansıtmalı yüzeylerinde kullanılır. Telefon ve bilgisayarlardaki işlemciler de iletken özelliği sayesinde altın alaşımı bir çeşit malzemeden yapılmaktadır.
  2. Uzay ve havacılık: Altın gümüş, platin ve paladyum gibi alaşımlarla beraber uzay sanayinde; uzay elbiselerinin astronot başlıklarının yapımında kullanılmaktadır. Kızıl ötesi ışınların %98’ini yansıtarak uzay kıyafetlerini zararlı ışınlardan korur. Yapay uyduların yüzeylerinde sıcaklığın kontrolünü ve elektromanyetik radyasyon, güneş ışığı, radyo dalgalarını yansıtma özelliği sayesinde uyduların koruyucu tabakalarında da altın kullanılmaktadır. de sağlamaktadır. Bazı uçak modellerinde kokpit camlarının buzlanmasını engeller.
  3. Kuyumculuk Sektörü: Altın, mücevher takı kullanımında vazgeçilmez bir madendir. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde birçok ülkede de giyilebilir süs eşyası olarak kullanım alanına sahiptir. Düğünlerde evlenecek çiftlere, sünnet çocuklarına ve yeni doğan bebeklere altın takı ve ziynet hediye edilmektedir.
  4. İnşaat Sektörü: Altın uzay sanayide olduğu gibi inşaat sektöründe de yansıtma özelliği ile yüzeyin ısı alışverişini önemli ölçüde azaltmaktadır. Yüksek binaların pencerelerin ve cam alanlarında ince levhalar halinde kullanılmaktadır.
  5. Tıp Sektörü: Dayanıklılığı nedeniyle altın kaplama diş ve dolgu yapımında tıp sektöründe altın kullanılmaktadır. Günümüzde popüler kişilerin zenginlik simgesi olarak altın diş kullandıkları da görülmektedir.
  6. Tekstil Sektörü: Moda tasarımcıları tarafından özel koleksiyonlarda kumaş işleme ve ip olarak kullanıldığı gibi yine zenginlik göstergesi olarak kıyafetlerde de kullanılmaktadır.
  7. Kaplama ve Süsleme Sanatları: Altın, işlenebilirliği ve yumuşaklığı nedeniyle çeşitli eşyalarında kaplamasında da kullanılmaktadır. 10 g altın işlenerek 570 m uzunluğunda ince bir tel elde edilebilir. İşlenerek, dövülerek, oyularak, kabartılarak, altın varak teknikleri ile ahşap, deri, metal gibi birçok eşya kaplamasında kullanılır.
    Türk süsleme sanatları arasında Hat, minyatür, kitap süsleme, ciltçilik gibi alanlarda altın kullanılıyor.Eski el yazma kitaplarda, camilerde, dekorasyon eşyalarda ve süsleme amaçlı sanatın diğer alanlarında da altın kullanıldığını görebiliriz.
  8. Yatırım Aracı: Altın küresel ekonomilerde özellikle en güvenilir yatırım aracı olarak görülmektedir. Küçük çaplı kişisel yatırım aracı olarak ziynet çeşitleri tercih edilen altın; bankaların altın hesapları, fon olarak veya forex olarak fiziki olmayan şekillerde yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.
    Faiz getirisinin olmaması ile özelikle islam dünyasında tercih edilmektedir.
  9. Yiyecek ve İçecek Sektörü: Dünyada farklı mutfak kültürlerinde altın parçaları yiyeceklerde süsleme aracı olarak kullanılır. Hindistan’da, altınla süslenmiş yemekler dünyaca ünlüdür.